• .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .

4 nov 2018

2018.11.04 Kapnikbánya – Mogosa

* by botond

Sziasztok!

A mai csodás időt egy kirándulással akartuk megünnepelni.
Nem is olyan rég lett felújítva a turistajelzés Kapnikbánya és Mogosa csúcs között, innen jött az ötlete Jánosnak és Katalinnak, hogy szervezzünk ide EKE túrát.

Reggel 9-kor találkozott a Szatmári Penny parkolóban a 28 fős társaságunk + a 4 kutya is elkisért.
Kisautókkal utaztunk el Kapnikbányára. Itt letettük autóinkat, rendeztük csomagjainkat, kutyákat szabadon eresztettük, a 3 egész kicsi apróságot beültettük a babahordozókba és elindultunk a sárga jelzést követve.

Utunk a település szélétől átváltott erdei ösvénybe itt sok helyen bokáink épségét veszélyeztették a vastag avar alatt megbújó fadarabok és kövek, de csapatunk így is jól bírta a gyűrődést.
A gerincre kiérve a sárga jelzést piros kereszt váltotta fel, ez már kevésbé erdős részeken vitt keresztül. Az 1246m-es Mogos-a csúcsot elérve tartottunk egy rövidebb ebédszünetet ahol ki otthonról hozott elemózsiából falatozott, ki a természet adta vörös áfonyából. Az elmaradhatatlan csoportkép elkészítését követően elkezdtük a meredek ereszkedést a Suiori sípálya tetején lévő étteremhez.

Itt hatalmas volt a tömeg, ezt a gyönyörű időt mások is kirándulásra használták ki, igaz javarészt ők felvonóval hódították meg a hegyet. A torlódást látva meg sem próbáltunk asztalokhoz leülni, jó volt nekünk a fű is. Elfogyasztottuk septiben a jól megérdemelt üdítő/víz/söreinket és már folytattuk is utunkat a kék jelzésen Kapnikbánya felé.

A visszaútunk már kevés mászással, de annál több ereszkedővel volt tűzdelve, eleinte szinten haladtunk kisebb emelkedőkkel majd szép lassan elkezdődött az ereszkedő jórészt bükk erdőn keresztül, amivel nem is lett volna nagy gond, ha nem a helyenként 30cm-es avar fedte volna az ösvényt. így a már amúgy is fáradt társaság sokszor bukdácsolt.

Autóinkat elérve megköszöntük egymásnak a társaságot és elbúcsúztünk. Jó volt együtt hegyet járni!

A megtett össztávolság 10,8 km, 672 m szintnövekedéssel.

Külön gratulálnék a fiataloknak, hisz 28-unkból 13 gyerek volt, akik igaz néha lehet kicsit lázongva és elcsigázottan, de teljesítették ezt a szép kirándulást.

 

u.i – köszönet Vajda Bécinek a fotókért

Linux, Apache, Php, Mysql, WordPress,Turist info Romania, NoLimits Technologies