• .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .

by admin

Környezetvédelem

A tagság szakmailag jól felkészült tagjainak kezdeményezésére egyre több, konkrét természetvédelmi programot valósítunk meg.
Ime egy kis ízelítő az eddigi tevékenységből:

Folyamatos a vadon élő madár-védelmi programunk, melynek keretében eddig 48 különböző, sérült, főleg ritka és védett ragadozó madarat sikerült meggyógyítanunk és visszatelepítenünk a természetes környezetébe.

parlagisas
Parlagi sas

uhu1
Megróvó tekintet

1999-ben indult szintén hosszútávú “Menedék” programunk, a budapesti Független Ökológiai Központ támogatásával, amely a Szatmár megyei épületlakó denevérek és gyöngybaglyok felmérésével és védelmével foglalkozik.
Ez a program folyamatos és a Romániai Denevérvédelmi Egyesület a partnerünk.

Felszíni vizekkel kapcsolatos programjaink:

A “Szamosunkért”, a romániai REC által finanszírozott akciónk a Szatmárnémeti lakosság informálását és ismereteinek felmérését célozta, az őket ért cián és nehézfém szennyezésekkel kapcsolatban.

2000-ben elkezdtük a “Tisza vízgyűjtőjén lévő szennyezőforrások felmérése és feltérképezése” programunkat a nyagyváradi Ecotop alapítvánnyal és a budapesti Független Ökológiai Központtal közösen a Magyar Környezetvédelmi Minisztérium támogatásával. A program során azonosítottunk és elemeztünk 350 bányaipari meddőhányót és 15 zagytározót. A program lezárásáig még több száz ilyen létesítményt szeretnénk felmérni.

2001-ben megvalósítottunk az “Együtt a tisztább folyókért…” programot az Ecotop Alapítvánnyal közösen, a Partnership Consortium támogatásával. A program célul tűzte ki az elsősorban bányaipari meddőhányók rekultiválási lehetőségeinek feltárását és a párbeszéd elindítását a szennyező vállalatok, a közvetlenül érintett lakosság, a civil szervezetek, a kormányzati hatóságok és a törvényhozó testületek között.

A Partnership Consortium által támogatott “ECO-TUR 2001″ programunkban, a nemrég természetvédelmi területté nyilvánított, de területi adottságainak részleteiben kevésbé ismert Túr folyó menti vizes élőhelyeket mértük fel. Túl a terület geológiai, vízrajzi, növénytani és állattani felmérésén a közeli települések viszonyát és hatásait is tanulmányoztuk. Cél, hogy egy integrált tájhasznosítási tervet dolgozzunk ki a területre, amely a kis hozamú és nem fenntartható mezőgazdasági hasznosítás helyett inkább a természetbarát turizmus és biogazdálkodás lehetőségeit helyezné előtérbe.

2002 augusztus 5 és 11 között zajlott az “Együtt a Túrért” elnevezésű multietnikus környezeti nevelési tábor. Résztvevői a Túrterebes községi Általános Iskola 32 magyar, sváb, roma és román nemzetiségű tanulói voltak. A tábor szervezésében partnereink voltak: Szatmárnémeti Caritas Szervezet , Általános Iskola Túrterebes. Támogatóink: Etnokulturális Kisebbségek Forrásközpontja Kolozsvár , Kárpátok Alapítvány (Kárpátok Eurorégió Fejlesztési Alapja) romániai irodája, Túrterebes Község Polgármesteri Hivatala.

Beszámolók természetvédelmi programjainkról:
“Menedék”
“Szamosunkért”
“Tisza vízgyűjtőjén lévő szennyezőforrások felmérése és feltérképezése”
“Együtt a tisztább folyókért…”
“ECO-TUR 2001″
“Együtt a Túrért”

Linux, Apache, Php, Mysql, WordPress,Turist info Romania, NoLimits Technologies