• .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .

6 jún 2019

Csíksomlyói kerékpáros honismerettel egybekötött zarándoklat

* by botond

Csíksomlyói kerékpáros honismerettel egybekötött zarándoklat 2019. május 28 – június 1

A csapat 3 bicikliből és 4 személyből állt és kedd reggel 8 után vágott neki az útnak. Résztvevők: a túraszervező Havas Tamás, főnöke Klacsmányi Alida, a tapasztalt veterán Szabo Laci és a kezdő Pallai Levente.

Első nap négyszer áztunk el de 100 km után a Cikói szoroson keresztül szerencsésen megérkeztünk Zsibóra. Miután elfoglaltuk szállásunkat kiváncsian indultunk Zsibó felfedezésére. Megnéztük a Wesselényi-kastélyt de a városnézést rövidre zárta a nyakunkba zúduló jégeső.

Második nap igen kellemes napos-felhős időben indultunk keletre Szamosújvár irányába. Dézs után megnéztük a szentbenedeki Kornis-kastélyt.  Az aznapi 97 km. után érkeztünk Szamosújvárra ahol első dolgunk a Mária Terézia korabeli börtön melletti temetőben levő Rózsa Sándor sírjának felkeresése volt. Meglátogattuk a felújítás alatt levő Ferences kolostort és templomot, majd a főtéren található örmény-katolikus székesegyházat. Az itteni vendéglátónk Küsi atya Szöllősi Katalin gondjaira bízott aki otthonában szállásolt el minket. Este meglátogattunk  egy helyi fafaragót akit gyökerekből készít szobrokat és dísztárgyakat.

Harmadik nap egy ismét kevésbé forgalmas utat választott Tamás. Az időjárás apró szemü esőből fokozatosan váltott át  napsütésbe. 95 km után megérkeztünk Szászrégenbe. A szállás megkeresése után részt vettünk a helyi római katolikus templom Urunk mennybemenetelét ünneplő szentmisén.

Negyedik napunk volt a legnehezebb mivel a táv 120 km. volt sok emelkedővel tarkítva és az időjárás sem könnyítette meg a dolgunkat. Nyárádremetén keresztül érkeztünk Szovátára majd Farkaslakán ebédszünetet tartottunk.  Máréfalvától folyamatosan esett az eső de szerencsésen megérkeztünk a Szelterszi szállásunkra, a szent Gellért alapítvány vendégházába.  A finom vacsora után a szatmári ifjusági csoporttal imával hangolódtunk a másnapi pápai szentmisére.

Ötödik nap, szombat reggel korán reggel 6 órakor indultunk Csíszereda felé. Szakadó esőben rendesen megdolgoztatott minket a Tolvajos –tető. 30 km. után érkeztünk Csíkszeredába ahol letettük a bicikliket és gyalogosan indultunk a nyereg felé. Nagy volt a tömeg és a sár miatt nehezen jutottunk el a kijelölt helyünkre. A szentmise után  elváltunk Lacitől aki a vissza utat is biciklivel készült megtenni. Feltöltődve indultunk a biciklikért amiket feltettünk egy szatmári zarándok buszra, mi pedig egy kisautóval indultunk haza.

Jövőre reméljük népesebb csapattal jövünk!

Linux, Apache, Php, Mysql, WordPress,Turist info Romania, NoLimits Technologies