• .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .

3 máj 2019

Kalotaszegi kerékpáros honismereti túra  2019. április 27-30

* by botond

Az idén hét személy választotta az ortodox húsvét és a munka ünnepe kalotaszegi „megünneplését”, némileg dacolva az időjárás előrejelzéssel. A túraszervező ezúttal is Bartha Botond „Kalotaszeg-szakértő” volt.

A hozzávalók: egy autó, egy négyes kerékpártartó, négy kerékpár és egy gyerekutánfutó.

 

A szombat délutáni autós indulást megelőzően, Botival ketten kétkeréken vágtunk neki a Szatmár-Zsobok 145 km-ének. A látványos, sok „off road” szakasszal tarkított úton végül a legrosszabb helyen, Nagyrajtolc felett, ért utol a kiadós zuhé, emlékezetessé téve utunkat.

Útvonal:

https://www.strava.com/activities/2323383210

Április 28.-án az első hivatalos túranapunkon Alszeget (Középlak és Nagypetri) majd Nádasmentét vettük célba:  Egeres, Inaktelke, Nádasdaróc, Bogártelke, Mákófalva. Sajnos a templomokba csak kevés helyen tudtunk bejutni, de a környék hangulata így is megragadott minket.

Hétfőre felköltöztünk Zsobokról Sztánára ahonnan gyalogostúrára indultunk: Kós Károly Varjú-várja után felmásztunk a Csigadombra is. Innen pazar kilátás nyílt az egész vidékre és az időjárás is kedvezett ezúttal: itt kaptuk a legkevesebb esőt. Boti csigalenyomatos követ is talált és a bonsai gyűjteményét is bővítette 3 példánnyal.

Végül a harmadik túranapunkon a Felszeg következett:  Kalotaszentkirály, Magyargyerőmonostor, Magyarvalkó, Jákótelke, Kalotadámos templomait jártuk sorra, az utolsó kettőbe sikerült be is jutnunk.

Útvonal:

https://www.strava.com/activities/2334239521

Május elsején egész éjszakai esőzés után indultunk haza, ketten ezúttal is biciklivel. Kipróbáltunk egy másik kétkerekes átkelési lehetőséget Váralmásról a Csucsa – Varsolc útra, Almásnyíresen át, amely sikeresebbnek bizonyult az első napinál. Az időjárás viszont ezúttal sem kímélt minket csak délutánra szűnt meg az eső.

Örömmel nyugtáztuk, hogy akadnak  még akik vigyázzák a múltunkat és segítik ennek a  kiemelkedő kulturális (de turisztikai is!) régiónak megismerését. Mondanom sem kell, hogy mindenütt anyaországiaknak néztek minket…  Különösen tetszett a zsoboki Bethesda gyermekotthon, ahol 25 éve foglalkozik a református egyház hátrányos helyzetű gyerekekkel, és emellett kitűnő ellátást is kaptunk.

Köszönet Botinak a szervezésért, munkáért amivel a családja mellett (sokszor helyett) minket terelgetett. Melinek és a gyerekeknek a türelmükért, Évának a biciklis kíséretért, Alidának a sofőrködésért.

Ide még vissza kell térjünk !

Htamás

Kalotaszeg képekben:

Szatmár – Zsobok képekben:

Linux, Apache, Php, Mysql, WordPress,Turist info Romania, NoLimits Technologies