• .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .

19 sep 2017

Magas Tátra túra 2017

* by botond

Régóta tervezett tátrai túrára indultunk szeptember elején, 19-en ( Szatmárról, Nagykárolyból és Szatmárhegyről ) 5 autóval. A tizenévesektől a hatvanasokig minden korosztály képviseltette magát, s az előzetes program  szerint, melyet a túravezetőnk Barkász Gábor eddigi tapasztalatai alapján állított össze, a látnivalók is igen változatosnak ígérkeztek.

Az odautazás során az útba eső nevezetesebb városokat látogattuk meg, Kassa, Eperjes, Lőcse, mind-mind felidézett valami irodalmi vagy történelmi eseményt. A kempingbe (Stara Lesna falu mellett Rijo kamping) érkezéskor megállapítottuk, hogy itt igazán próbálnak a turisták kedvében járni, hisz melegvizes zuhanyzók, konténerben berendezett konyha állandó meleg vízzel, fedett terasz, tűzhely, vízöblítéses WC, büfé is található itt. Egy kicsit messzebbre nézve, megcsodáltuk a Lomnici-csúcsot, amely csak néha-néha mutatta meg magát a felhők mögül. A berendezkedés után elkezdődött a programszervezés, az időjárás függvényében kellett eldönteni a másnapi túrát .A gyalogos túrák közé egy pihenőnap is került, amit Zakopanéban  töltöttünk el, ahol a túrafelszereléseket árusító üzletekben válogathattunk jobbnál jobb dolgokat pénztárcánk függvényében, s megcsodálhattuk (megkóstolhattuk) a kézműves sajtok, lekvárok, szörpök sokaságát. Az igazi élmény azonban maga a túrázás volt, hisz a Magas Tátra bármelyik része csodálatra készteti az embert : a Kriván csúcs (2494 méter), ahova a tetejéhez közeledve négykézláb kapaszkodva jutottunk fel ( de megérte) s ereszkedésnél bizony nagyon meg kellett gondolni hova lépünk, de a végén mindenki szerencsésen megérkezett ; a Lomnici-csúcs (2634 méter) mely a maga megközelíthetetlenségével
magasodott fölénk, s melyre feljuthatsz, ha vállalod hogy beülsz egy kis felvonóba, mely ég s föld között lebegve 3 kábelen, 856 méter szintkülönbséget tesz meg nem egészen 10 perc alatt; az a kőrengeteg, útban a Lorenz-hágó (2314 méter) felé, amelyen úgymond zergetáncot lehetett járni ( akár zergeugró tanfolyamnak is beillett) s amelynek a tetején két szikla között, mint a tű fokán jutottunk át a másik oldalra ; az apró vízesések, patakok, kis erek melyek tóvá gyűltek össze egy-egy katlanban, s fentről nézve kékes-zölden mutatták magukat; a Morskie Oko tó ( 1395 méter) hullámzó vize, mely a maga szinte 35 hektárnyi vízfelületére odavonzza a tekintetet, s nem lehet vele betelni ; a Csorba tó (1350 méter) amely néhány gyalogtúra kiindulópontja volt, s nagy felületén visszatükröződtek a partján lévő épületek; a nagy felületű, erdővel borított hegyoldalak (Szlovák Paradicsom Nemzeti Park), melyek már készülődnek az őszi szinekkel. Néhányan a hagyományos ételekkel is ismerkedtünk, megkóstoltuk a sztrapacskát ( haluski-t) egy kis szlovákiai falusi vendéglőben, s egy sajtos specialitást a Morskie Oko tó melletti fogadóban ( kissé furcsa párosítás volt számunkra a grillezett sajthoz reszelt káposztát, áfonyaszószt és rizset enni, de nem lett semmi bajunk tőle).
Ahogy teltek a napok s közeledtünk a túrahét végéhez, megegyeztünk abban, hogy ide még vissza fogunk jönni, itt még sok látnivaló akad, még sok élményben lehet részünk.
tatra csoportkep szatmarnemeti eke
Linux, Apache, Php, Mysql, WordPress,Turist info Romania, NoLimits Technologies